6 / 100 könyv. 6% kész!

hétfő, május 18, 2015

Melissa Landers: Elidegenítve



Egy hihetetlenül érdekes és egyedi történetet tudhatok magam mögött, a könyvet nem csak a borítója teszi gyönyörűvé, hanem maga a története is. Végre nem egy sablonos sci-fi/romantikus regény, hanem egy újszerű ötlet. Indítsunk csereprogramot a földönkívüli fajjal. Érdekes tinis-űrlényes párhuzam. Mostanában az ilyen különlegességeket kutatom, az olyan történeteket, amik eltérnek az átlagostól és újszerű helyzeteket taglalnak. Hát, Melissa Landers újszerű alapötletet vetett fel, a megvalósítása pedig olvastatja magát.

Főszereplőnőnk, Cara egy átlagos 17 éves lány. Kítűnő tanuló, tagja a vitacsoportnak, átlagos szülőkkel rendelkezik. Minden tekintetben hétköznapi élete van. Kivéve azt a tényt, hogy kiválasztották az űrlény-csereprogramra. Cara először egyáltalán nem repes az örömtől, amiért ő a három kiválasztott egyike, ugyanis a csereprogram elvárásokkal jár. Mégis fejest ugrik a dologba és még csak nem is sejti, hogy miféle veszélyekkel fog ez járni. Nem csak a kíváncsiság fűti, hanem a hála is a földönkívüliek iránt, ugyanis nem mást adtak békeajándékként az emberiségnek, mint a rák ellenszerét, ami megmentette Cara édesanyját a haláltól. Mindenki azt rebesgeti, hogy béke fog kialakulni a két faj között, a Béke Szerződés meg fog köttetni. Ezért jött létre a csereprogram. Cara blogot indít Elidegenítve címmel, amelyben megosztja a világgal a cserediákjával megélt mindennapokat.

Aelyx földönkívüli. Ugyanúgy néz ki, mint mi, de minden tekintetben más. Telepatikusan kommunikál fajtársaival, érdekes gesztusai vannak, nem szívesen érint meg másokat, nem szereti az erős színeket és ízeket - ez mind azonban minden fajtársára igaz. Aelyx azonban nem szereti az emberi fajt, taszítja azok erőszakossága, közvetlensége. Egyáltalán nincs ínyére a csereprogram, mégis egy 17 éves lányhoz kell utaznia a Földre, egy évre, hogy ezzel megalapozzák a Békét. Aelyx és két fajtársa azonban titkos tervet eszelnek ki, amely könnyen felrúghatja a békét.

Annyira érdekesnek találtam, ahogy az írónő megkülönbözteti egymástól a Földet, az idegen bolygótól. Míg ott minden szürke vagy barna, itt rengeteg színkavalkád van; ott nem szeretik az erős ízeket, itt mindent agyon-sózunk/fűszerezünk... És még rengeteg apróság. Aelyx reagálása egyes dolgokra, ahogy furcsállja az emberiség hétköznapi tetteit, mint az ölelést, érintést - ez mind nagyon bejött nekem.

Az emberiség reagálása a Békére szintén reális. Gondoljunk bele mi történne, ha valóban felbukkanának, odaadnák nekünk a rák ellenszerét, békét ajánlanának és annak lehetőségét, hogy a két faj egymás mellett éljen. Valószínűleg az emberiség egy része szívesen elfogadná az ajánlatot, hisz ez által fejlődhetnénk, használhatnánk a technológiájukat, betegségektők menekülhetnénk meg, akár tovább is élhetnénk. Azonban mind tudjuk, hogy lenne a kemény mag, akik erősen elleneznék, tüntetések, merényletek, erőszakos fellépés... Mert az ember nem szereti az ismeretlent. Összeesküvés-elméketeket gyárt, miszerint, biztos kérnek valamit cserébe, biztos el akarják foglalni a bolygónkat. Ez a téma is központi szerepet játszik a könyvben.

És akkor emellett ott van Cara és Aelyx, akik persze a hetek, hónapok alatt összekovácsolódnak, a kezdeti ellenszenvből barátokká lesznek. Aelyx gyökeresen megváltozásik Cara által, míg kezdetben keresztbe akart tenni a Békének, miközben megszereti Carát, rájön, hogy az emberi faj talán mégsem reménytelen. Meg akarja menteni az ő Elire-jét. A baráti érzelmek elmélyülnek. Jó, persze, sablonosnak is mondhatjuk, mert sejtettük, hogy ez következik, de a körítés érdekes és elgondolkodtató. A végén sem lepődtem meg, az írónő előhúzta a szeretem-de-elszakítanak-tőle kártyát, ami miatt fennmarad a feszültség a második résszel kapcsolatban.

Olvastatja magát. Alig tudtam letenni, nem is a pörgős jelenetek vagy izgalmak miatt, mert nem ez a központi tényező a könyvben, hanem a kíváncsiságom miatt. A legjobban a két faj kapcsolata, a két bolygó különbségei és a fajok ellentétes szokásai tetszettek. Első résznek kellemes élmény volt, a szereplők érdekesek és szerethetőek.

Köszönöm az olvasás élményét a Maxim Kiadónak! Nagyon hálás vagyok, hogy lehetőségem nyílt elolvasni Melissa Landers regényét. Mindenkinek csak ajánlani tudom. :)


Melissa Landers: Elidegenítve
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5*
Kedvenc szereplő: Aelyx, Cara
Sorozat: Elidegenítve
1.) Elidegenítve
Megjelent: 2014
Kiadó: Maxim Kiadó
Oldalszám: 360
Eredeti cím: Alienated
Műfaj: fantasy, ifjúsági, romantikus, sci-fi

0 comments:

Megjegyzés küldése