8 / 100 könyv. 8% kész!

hétfő, augusztus 15, 2016

William R. Forstchen: Egy másodperccel később

Ez egy igen reális és ennélfogva vérfagyasztó történet. Gondoljunk bele, hogy milyen lenne, ha mindennemű áram és elektronikai dolog bemondaná az unalmast a világunkban. Olyan szinten vesszük természetesnek ezeket a dolgokat, hogy véletlenül sem merengünk el azon, hogy vajon mi lenne velünk nélkülük. Rugaszkodjunk csak el a szórakozási cikkektől, mert televízió, mobiltelefon, laptop és ehhez hasonlók nélkül még boldogulnánk. De manapság már szinte minden, minden elektromos árammal jön létre és továbbítódik. Gyárak, gyógyszerek, élelem, ruhák, közlekedés, kapcsolattartás, pénzáramlás... egyszerűen mindenhez köze van az elektromos áramnak. Úgy van rá szükségünk, mint a levegőre.

Regények, filmek és sorozatok rengetege foglalkozik a témával, most is kering pár cím a fejemben, amiket fel tudnék hozni példaként. A mai civilizáció függése az elektromos áramtól olyan magas, hogy nélküle az emberiség túlnyomó része egyszerűen megsemmisülne néhány napon belül. Ismét egy igen érdekes szociológiai és pszichológiai tanulmány végigkövetni ezt a folyamatot elméleti síkon.

Pontosan ezt teszi az Egy másodperccel később című regény. Igen realisztikus és tudományos módon követi végig az Amerikában bekövetkező változást, amelyet az elektronika és az áram megszűnése eredményez.

A regény szemszöge egy két kislányos apuka, aki eleget látott már a világból ahhoz, hogy tudja, mi zajlik le egy EMP támadást követően. Az Amerikai Egyesült Államokat ugyanis megtámadták. Hogy ki, arra nem derül fény, hisz mindennemű tudósítást közvetítő és távközlési tárgy használhatatlanná vált. Marad a kétségbeesés, a sötétben tapogatózás és a találgatások.

Valójában olyan tényeket állít elénk ez a regény, amelyekre elsőre nem is gondolnánk. Például a gyógyszeres betegek, akik ezen szerek nélkül napokon belül a halál áldozataivá válnak. Az emberiség tipikus jelensége az ekkor kitörő anarchia. amikor az emberi erkölcsök eltűnnek és mindenki számára csak a saját és a családja érdekei kerülnek előtérbe. Az emberek eltapossák, megölik egymást a leghétköznapibb dolgokért. Ekkor lesz szükség a vezetőrétegre a diktatúra vagy totális egyeduralom kiépítésének lehetősége nélkül. A példastatuálás szükségessége, a félelem eszközzé válása is előtérbe kerülnek, amellyel vissza lehet fogni az embereket az erőszakos természetük elhatalmasodásától.

Mindenképpen érdekes, elgondolkodtató történet, főleg mert cseppet sem fikció, nagyon egyszerűen válhat valóságos problémává. Ilyenkor már-már örülök, hogy nem egy Amerika nagyságú és jelentőségű helyen élek, ahol egy ehhez hasonló támadás embermilliók életébe kerülne és ahol a legvalószínűbb egy ilyesfajta támadás lehetősége.

Ebben a regényben nem a főszereplők alkotják a lényeget, én személy szerint még a főszereplő nevére sem emlékszem. Itt az emberi viselkedés, a megoldások taglalása és a folyamat lezajlása  az érdekes. A főszereplő és annak családja szinte már csak a körülmények bemutatásának eszközévé váltak az én szememben. És valóban, ezt a regényt minden amerikainak ajánlanám olvasásra.

William R. Forstchen: Egy másodperccel később
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: -
Sorozat: Később
1.) Egy másodperccel később
2.) Egy évvel később
Megjelent: 2009
Kiadó: XXI. Század
Oldalszám: 464
Eredeti cím: One Second After
Műfaj: posztapokaliptikus, thriller

0 comments:

Megjegyzés küldése