8 / 100 könyv. 8% kész!

szerda, január 11, 2017

Angela Marsons: Ördögi játszmák


Angela Marsons sorozatának első részével rögtön szemezni kezdtem, amint megláttam. Az Elfojtott sikoly pedig engem elsőre megnyert, ha jól emlékszem az írónőt egy csiszolatlan gyémánthoz hasonlítottam akkor, nos most beigazolódott, hogy Angela Marsons remek krimi-író.

Holott igen sok ideig tartott az Ördögi játszmák kiolvasása, ez csöppet sem a regénynek tudható be, sokkal inkább az időhiánynak.

A krimi tömegirodalomnak számít. Minden úton-útszélen jelen van, ezért valamennyire megválogatom, hogy melyiket is veszem kézhez. Ilyenkor a megkülönböztetőjel általában a felejthetetlen szereplők, a megnyerő és nyomasztó hangulat vagy a gyilkosság/ok különlegessége esetleg érdekes jegye.

A Kim Stone sorozatban is tudom, hogy mi az a plusz, ami igazán megfogott. Először is a csapat. Kim Stone és Bryant párosa, Stacie és a többiek. A Kim Stone csapat egy kicsit A mentalista című sorozat csapatára emlékeztet a talpraesett, de visszahúzódó, enyhén rideg nyomozónővel és az őt mindig támogató társával.

A másik megnyerő dolog számomra a hangulat. Ködös, néhol nyomasztó, néhol egyenesen taszító a brutalitása miatt. Igazi, vérbeli krimi hangulata és stílusa van. A harmadik dolog, ami vonzz benne, az a főszereplő, Kim Stone személyisége, aki többnyire a mindenféle krimiben megtalálható rossz-múltú, nagyon jó képességekkel rendelkező nyomozónő, aki visszahúzódó, antiszociális, de briliáns elméjével átlát a rosszfiúkon. Tipikus karakter. Mégis van benne valami plusz, ami elkap, a karakterét egyszerre szeretem és érzem magam távol tőle. Mindig is szerettem a felülmúlhatatlanul jó nyomozókat, akik mindenen átlátnak. Ilyen nélkül nem is létezik egy jó krimi.

Angela Marsons ezúttal igen különösen tárta elénk az ügyet, ami egyben kockázatos is lehetett volna. Rögtön a regény elejétől tudjuk, ki és miért lapul a háttérben. Egy gyilkosságot így is a homályban tart, de az igazi rosszfiúnak végig a tudatában vagyunk, sőt mondhatni first person megkapjuk az ő álláspontját is, gondolatait és tetteinek okait. Így válik a történet két szálává a briliáns Kim Stone és a vérszomjas Alexandra Thorne.

Alexandra Thorne az igazi pszichopatát testesíti meg, aki nem érez empátiát, aki mindenkit megnyer magának a behízelgő stílusával, úgy tűnik, csak egy valakinek gyanús a pszichológus viselkedése, mégpedig Kim Stone-nak. Ekkor kezdődik meg a nyomozó és a pszichológus macska-egér játéka, egy olyan csöndes háború, amelynek több járulékos vesztesége lesz, mint kéne.

Hiába tudjuk az igazi rosszfiú kilétét, a feszültség kicsit sem csökken. Angela Marsons jól keveri a szálakat, ügyesen csűri-csavarja őket. Remélem még jó pár részt meg fog érni a sorozat, én biztosan folytatni fogom, ha igen.


Angela Marsons: Ördögi játszmák
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Kim Stone, Bryant
Sorozat: Kim Stone
2.) Ördögi játszmák
Megjelent: 2015
Kiadó: General Press Kiadó
Oldalszám: 368
Eredeti cím: Evil Games
Műfaj: krimi, thriller

0 comments:

Megjegyzés küldése