6 / 100 könyv. 6% kész!

péntek, január 13, 2017

Heidi W. Durrow: A lány az égből


Mindig áldom az eget, amikor egy ilyen kincset találok a könyvek tengerében. Egy igazi gyöngyszemet. Mert noha jó elveszni egy fantasy világban, a horror borzongásában, a krimik izgalmában, az ifjúsági regények könnyedségében és a romantikus regények egyszerűségében... Mégis más mikor az ember egy olyan regényt tart a kezében, aminek tényleges mondanivalója is van.

A lány az égből egy egyszerűnek tűnő könyvecske, amiről nem is sejtenénk, hogy mennyire mély gondolatok rejlenek a lapjain. Amint elkezdtem olvasni, tudtam, hogy ennek a regénynek minden egyes szavát és mondatát alaposan kell olvasnom, nemcsak siklanom a lapokon, ami egyáltalán nem a bonyolultságának tudható be, sokkal inkább a sorok között megbújó jelentéseknek és érzelmeknek. Merthogy rég olvastam olyan regényt, amelynek lapjain ennyi érzelem lett volna.

A regény több élettörténetet mesél el, amelyek kezdetben látszólag nem kapcsolódnak egymáshoz, de a mű szépen lassan világossá teszi számunkra, hogy minden szál egybefut egyszer és mindegyiknek van köze a másikhoz. Így ismerkedünk meg a kicsi Rachellel, aki egy tragédia miatt elveszíti családját és afroamerikai nagymamájához kerül, aki egy többnyire feketék lakta környéken él. Mivel Rachel édesanyja dán, édesapja pedig afroamerikai, Rachel ritka kinézetével: világos szemével és világosbarna bőrével kirí új otthona környezetéből. Mindeközben megismerünk egy kétségbeesett édesanyát és egy kisfiút, aki borzalmas események szemtanúja lesz. Rachel "mássága" végigkíséri fiatalkorán.

Ha röviden kéne elmagyaráznom, miről is szól egy a regény, akkor azt mondanám, hogy az elfogadásról. Az Amerikában fellelhető bőrszín megkülönböztetésről és annak leküzdéséről, az emberek együttéléséről, empátiájáról, alkalmazkodásáról. Ez a jelenség, a "fehérként viselkedés" jelensége, ahogyan a szociológiában ismert, főleg Amerikában van/volt jelen, amely szerint az afroamerikai emberek kezdeti hátrányból indulnak, bőrszínük által megkülönböztetik őket, sztereotípiák egész sorát vetik ki rájuk. Számos szociológiai kísérlet és kutatás fellelhető ebben a témában, mind érdekes és kétségbeejtő egyszerre. A jelenség az évek során lassan fakulni látszik, de hogy egyszer valóban meg is szűnik, abban nem lehetünk biztosak.

Igazából ez a jelenség bárhol, bármilyen formában fellelhető, nem csak a feketékkel, más rasszokkal kapcsolatban is. A társadalom ezen felfogása időtlen-idők óta fennáll, nehéz elnyomni, nehéz az emberek gondolkodását és véleményét megváltoztatni. Az előítélet és rosszindulatú sztereotípiák gyorsan és károsan terjednek, mint a rák, és éppoly nehéz őket megszüntetni.

Rachel személyisége és a regény pontosan ezt testesíti meg, csupán Rachel esetében fordított szerepállásban. Rachel egy afroamerikai környéken nő fel, világos szemmel, sötétebb bőrszínnel, ami igen egyedi jelenség, maga az írónő, Heidi W. Durrow mondhatni a maga képére alkotta meg Rachel karakterét ugyanilyen kinézetével.

Mindig is szerettem az egyéni és egyedi sorsokat ábrázoló regényeket. Rachel történetével több személy története is összefonódik, amelyek éppoly érdekesek. Számomra ez a regény valahol az egyediségről is szól, Rachel egyedi kinézete kitűnik a tömegből, ezért kiskorától kezdve csodálatnak/utálatnak van kitéve, amely jelentős mértékben megváltoztatja egy személy fejlődését és későbbi személyiségének kialakulását.

Nekem sok mindent adott ez a kis regény, holott nyelvezete végtelenül egyszerű, lévén nagyrészt egy kislány szemszögéből íródott. Ennek a regénynek nem is a bonyolultsága és összetettsége miatt van értéke, hanem amiatt, amit közvetít és ahogyan közvetíti.

A mű egyébként Bellwether-díjas, az írást a megjelenés évében a Washington Post az év regényének választotta "a társadalmi igazsággal kapcsolatos témákkal foglalkozó legjobb irodalmi kéziratért járó írást." Én mindenképpen örülök, hogy kézbe vehettem az Álomgyár Kiadó jóvoltából, olyan regény ez, amely ad valamit az olvasónak, nem pedig hamar elfelejteti magát. Minél több emberrel olvastatnám el, akár fiatalabb olvasókkal is.

Köszönöm szépen a könyv élményét az Álomgyár Kiadónak!


Heidi W. Durrow: A lány az égből
Értékelésem: Katarzis
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: -
Megjelent: 2010
Kiadó: Álomgyár Kiadó
Oldalszám: 304
Eredeti cím: The Girl Who Fell from the Sky
Műfaj: ifjúsági

0 comments:

Megjegyzés küldése