6 / 100 könyv. 6% kész!

hétfő, augusztus 16, 2021

Alessandra Torre: A Szellemíró

 
A cím volt az, amiből már rögtön tudtam, hogy ezt a könyvet nekem el kell olvasnom. Akkor még nem voltam teljesen tisztában azzal, milyen műfajú is a regény, egy író viszontagságos életére számítottam, ami már önmagában érdekes lehet, az írók elméje olyan érdekes és összetett.

Erre kaptam egy írónőt, aki mint kiderült, haldoklik és utolsó hónapjait azzal akarja tölteni, hogy leírhassa életének legszörnyűbb szakaszát egy regényben, a három hónap azonban kétségbeejtően kevés, a betegség nagyon gyorsan átveszi az irányítást, Helena pedig hamar rájön, hogy egyedül nem fogja tudni megírni a történetét. Szellemírót fogad fel. A legnagyobb riválisát, aki egy hatalmas meglepetést tartogat számára.

Nagyon szépen felépített regény. Helena szemszöge intim, személyes, mégis képes a sötétben tartani bizonyos dolgokkal kapcsolatban épp annyira, hogy fenntartsa az érdeklődést. A többiek szemszöge távolabbi, E/3 személyben íródott, érzékelhető, hogy ez csakis Helena története, nem másé.

Egy nagy tragédiát átélt, önmagába zuhanó, embergyűlölő depressziós író küzdelme ez a bűntudat, bánat, szégyen, önutálat elegye ellen. És nem áll nyerésre. Az utolsó csepp a pohárban - szinte karmaszerűen - a diagnosztizált betegsége, amely három hónapot hagy neki hátra. Mivel töltené egy író utolsó heteit, ha nem írással?

Helena története szépen lassan rajzolódik ki előttünk, a múlt darabkái lassan érkeznek, miközben megismerjük Helenát. Az igazán gyarló emberi faj egy példányát, aki nem tökéletes, rengeteg hibát elkövetett, mégcsak nem is pozitív személyiség, se a múltjában, se ma. Mégis. Mégis képes az ember vele azonosulni, rokonszenvet érezni. Az olvasó egyszerre veti meg és sajnálja, egyszerre kedveli és nem kedveli. Senki sem olyannak látja magát, amilyen.

Egyszerű, de fájdalmas utazás volt, aminek a végén az olvasó darabjaira hullik. Mert tudja, érzi, hogy a történet nem egy boldog befejezés felé tart. Már a legelső oldalakon, akár a fülszöveg olvasása közben is tudja, hogy ennek nem lesz szép vége. Mégis reménykedik. De hiába. Szép volt és borzalmas egyszerre. Még sok ilyen jellegű, vívósással teli írást szeretnék olvasni.

Alessandra Torres: A Szellemíró
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: -
Megjelent: 2017
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 352
Eredeti cím: The Ghostwriter
Műfaj: thriller

0 comments:

Megjegyzés küldése