8 / 100 könyv. 8% kész!

szerda, május 31, 2023

Amy Harmon: Az ismeretlen kedves

 
Dani Flanagan szerető szülők gyermeke, a kislány egy nap szörnyű tragédia közepébe csöppen. A rendőrök gyilkosság-öngyilkossággal zárják le az ügyet, holott az ifjonc rendőr, Malone érzi, hogy több lehet a dologban. Dani szülők nélkül marad, Malone átadja a nénikéinek, majd nem gondol rá többet.

Telnek az évek. Malone részt vesz Al Capone lekapcsolásában, Dani a nénikéi ruhaszalonjában dolgozik, immár 25 éves fiatal nőként. A sors azonban a hosszú éveket követően ismét összefonja kettejük sorsát.

Clevelandben egy sorozatgyilkos szedi áldozatait, a hullák között nincs kapcsolat, csak annyi, hogy mindnek fejét veszik. Malone-t állítják az ügyre, ezért a városba hívják, egy kiadó szobában száll meg, amit a Kos Ruhaszalon biztosít számára, a ruhaszalonban pedig maga Dani dolgozik a nénikéi oldalán.

Hamar rájönnek, hogy megannyi évvel ezelőtt milyen körülmények között találkoztak. Malone Dani különleges képességére is emlékszik, a természetfeletti intuíciójára, ugyanis amikor anyaghoz ér, az anyag beszél hozzá. Ez a fajta képesség pedig jól jöhet egy sorozatgyilkos nyomában...

Az 1930-as évek végén járunk, gyakorlatilag a második világháború előszelében, amit egy kimondottan érdekes korszaknak tartok. A világtörténelem legborzalmasabb háborúja árnyékában... A Mészáros ezt a korszakot választotta a tevékenykedésre.

Dani Flanagan egy naiv, végtelenül kedves lelkű, mégis magabiztos nő, aki különleges képességgel lett megáldva, ahogy családjának többen is. Amint hozzáér egy anyaghoz, az beszél hozzá, az emberek anyagba ivódott gondolatai, benyomásai, hangulatai mind-mind visszaköszönnek számára.

Malone a földhözragadt nyomozó, aki családja széthullását gyászolja, elkapta Al Capone-t, majd ismét egy borzalmas személy nyomába kell szegődnie.

A kettejük dinamikája egyszerűen szívet melengető volt. Az eleinte való távolságtartást hamar felváltotta a gondoskodás, törődés, féltés, szeretet és vonzalom. A merev, racionalista nyomozó és a hebrencs, induitív fiatal nő.

A könyvet nem az izgalom tette a kedvencemmé. A slow burn tipikus esetével állunk szemben, de így volt tökéletes. A korszak hangulata, a Mészáros Zodiákus-szerű bemutatása, ahogy a háttérben lebeg, épp elég hangulatot biztosított a libabőrhöz. És mindennek közepébe a két főszereplő oly színessé tette a történetet, hogy elég volt csak arról olvasni, ahogy ketten vacsoráznak, és máris élveztem minden sort.

Valahogy Stephen King A holtsáv regényéhez tudnám hasonlítani, csak annál sokkal kidolgozottabbra, vérfagyasztóbbra, ugyanakkor bájosabbra sikerült.

Amy Harmon munkásságát eddig csak az Arctalan szerelem által ismertem, amiről úgy emlékszem, nagyon jókat gondoltam akkoriban. A kedvencem lett. És most Az ismeretlen kedves ismét az idei év kedvence eddig... Lehetséges, hogy jobban utána kéne néznem az írónőnek.

Annak fényében pedig, hogy az írónő mennyi mindent írt valós történések és karakterek alapján, és mivel igazi sorozatgyilkos-junkie vagyok, most nagyon szívesen utánaolvasnék Al Capone-nak, a Mészárosnak, és mindennek, ami a könyvekben szerepel...


Amy Harmon: Az ismeretlen kedves
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5*
Kedvenc szereplő: Dani
Megjelent: 2022
Kiadó: Libri Kiadó
Oldalszám: 508
Eredeti cím: The Unknown Beloved
Műfaj: krimi, romantikus, thriller, történelmi

0 comments:

Megjegyzés küldése