5 / 100 könyv. 5% kész!

vasárnap, február 22, 2015

Suzanne Collins: A kiválasztott


Éhezők Viadala. Futótűz. A kiválasztott.
Igazából úgy kéne éreznem, mintha egy korszak ért volna véget, most hogy elolvastam a befejező kötetet is, de mégsem érzem azt a tipikus fellengzős hangulatot. Különös. Vagy nem az? Sokak szerint csalódás a harmadik rész, lehet, hogy ezért húztam eddig, mire befejezem a trilógiát. Suzanne Collins világa egyedi, elindította a lavinát, ami után tömegesen érkeznek az új disztópiák. Valamilyen szinten korszakalkotó trilógiáról van szó. Ma már azok is ismerik, akik nem könyvmolyok, mert a film is hatalmas siker. Szerintem sem volt rossz, de a könyv közelébe sem ért. A könyvtrilógia első része izgalmas, csavarokban bővelkedő, egyedi világot tárt elénk, a második rész valamilyen szinten az első másolata, csak sokkal nagyobb szinten, már sokkal jobban belebonyolódott a cselekmény a háttérben megbújó háborúra és ellentétekre. És a harmadik rész maga a háború. 

Hogy csalódás volt-e számomra A kiválasztott? Azért, azt nem mondanám, de sokkal nagyobb "robbantásra" vártam. Általában a befejező kötetekben a legtöbb az akció. Most úgy éreztem, hogy az első kettőben több volt, mint A kiválasztottban. A harmadik rész első felében nem is igazán történt sok minden. A tizenharmadik körzetben figyelhettük meg a történéseket, az ottani életet ismerhettük meg és Katniss lelki hánykolódását olvashattuk. Hogy vajon mi van Peetával, hogy a mentora mennyire elárulta, hogy hová tart a Gale-lel való kapcsolata... Nem érzékeltem, hogy egy befejező kötetet olvasok, ahol végre előtérbe kerül a háború. Több akciót akartam, csüngni akartam az oldalakon, mint az első két résznél, hogy köröm-rágva várjam, vajon túléli-e Katniss a harcokat. Ehelyett egy kislány hánykolódását kellett olvasnom.

A várva-várt izgalmak csak a regény második felében érkeztek meg, de akkor elég drasztikusan. Végre ismét megéreztem a Suzanne Collins által oly jól megalkotott feszült történéseket, kétségbeejtő helyzeteket. Elérkezett a háború. Rengeteg halállal és harccal. Persze, nem bántam volna, ha a menekülés közben a főszereplőnőt nem a "szerelmi háromszöge" izgatja, de üsse neki.

Természetesen nincsen trilógiabefejezés halál nélkül, de a mostani sokkal jobban szíven ütött, mint eddig valaha bármi. Suzanne Collins megölte azt a karaktert a sorozatban, aki a szívem egyik csücske lett. Ezt az érzést sosem fogom megszokni, egy imádott karakter halálát.

A végén még bekerült egy "csavar", ami annyira azért nem volt nagy csavar, hogy ne lássam előre. És persze a "happy end" is elérkezett, olyan Harry Potter stílusban. 

Jó igen, egy kicsit csalódott vagyok. Úgy éreztem, mintha az írónő egy kicsit elfáradt volna már a végére, sokkal többet vártam a befejező kötettől. Koránt sem volt rám akkora hatással, mint az első két rész. Sajnálom. Mindenesetre ez a korszak is lezárult. A szálak "elvarródtak" és kezdődik egy új kor hajnala... Csak vicceltem. :D

Suzanne Collins: A kiválasztott
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: -
Sorozat: Az Éhezők Viadala
3.) A kiválasztott
Megjelent: 2010
Kiadó: Agave könyvek
Oldalszám: 432
Eredeti cím: Mockingjay
Műfaj: disztópia, sci-fi0 comments:

Megjegyzés küldése