8 / 100 könyv. 8% kész!

szerda, június 01, 2016

Samuel Bjørk: A bagoly röpte

Samuel Bjork ezen krimi-thriller sorozatának első része, a Magányos utazó volt a szerelem első látásra számomra, főleg a borító miatt, de utána a történet és az írásmód is teljesen megnyert magának. Nem vagyok még skandináv-krimi szakértő, igazából Samuel Bjork sorozata az első, amit kézbe vettem, de a borongós hangulatát rögtön a magaménak éreztem.

A szereplőinket, a jól megszokott csapatot az első részből már jól ismerjük, élükön az idősödő Holger Munch-kal és a különleges gondolkodású, de erősen depressziós Mia Krügerrel, akinek történetét az első kötetből már jól ismerjük.

A bagoly röpte egy hihetetlenül borzongató előszóval kezdődik, majd a történetben erős deja vú-t érzünk, amint Munch ismét visszahívja Miát a kétségbeesés széléről. Ugyanis ismét különleges és brutális gyilkosság történt, amelynek körülményei egyfajta rituáléra emlékeztetnek. De vajon ki hagyná egy fiatal lány holttestét az erdőben rituálés körülmények között? És miért?

A nyomozás ismét megkezdődik, a nyomok egy árvákat nevelő intézetbe vezetnek; feltűnik egy régi ismerős, egy hecker, aki egy különösen vérfagyasztó videót talált az internet bugyraiban... De vajon ki az bagolynak öltözött árnyék, aki feltűnik a háttérben? Maga a gyilkos? És miért öltözött a halál madarának?

Több pozitívum is a számlájára írható a regénynek, nagyon rövid fejezetekből áll, de mindegyik végén elhint egy sugallatot, amely miatt tovább akarjuk olvasni a következő fejezetet, ezáltal válik olvasmányossá a mű.

A hangulatától ismét feláll az ember hátán a szőr. Különlegesen játszik a szavakkal és az írásmóddal, ezáltal nagyon borzongató hatást kelt egy egyszerű mondata is, mintha valami vérfagyasztó dolog lebegne a sorok között, amit csak érzékelni tudunk, de látni nem.

A történet sok szálon indul el. Egyes szálakról egyáltalán nem tudjuk kezdetben, hogy mi közük van a történethez. Kicsi mozaikdarabok ezek és imádom, ahogy végül összeállnak a kis darabkák egy egésszé a regény végére, mindennek értelmet adva ezzel. Mindeközben az író nem árulja el nekünk, hogy ki a tettes, sőt a főszereplők gondolatainak leleplezését is késlelteti időnként, így teret ad az olvasónak a gondolkodáshoz. A krimik legjobb fajtája ez, mert agyalásra késztet.

Mindeközben a főszereplők körül is gyülekeznek a felhők, ami előrevetíti egy következő rész körvonalait. Számomra egy örök skandináv-krimi kedvenc marad ez a sorozat, a vérfagyasztó hangulatával, szerethető szereplőivel, érdekes és olvasmányos vonalvezetésével.

Köszönöm az olvasás élményét az Athenaeum Kiadónak!


Samuel Bjork: A bagoly röpte
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Gabriel, Mia, Munch
Sorozat: Holger Munch és Mia Krüger
2.) A bagoly röpte
3.) Őzike
Megjelent: 2016
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 440
Eredeti cím: Uglen
Műfaj: krimi, thriller


0 comments:

Megjegyzés küldése