5 / 100 könyv. 5% kész!

szerda, december 28, 2016

Melissa Landers: Elválasztva


Emlékszem, hogy az első rész nagyon tetszett a maga egyediségével, félig komolytalan félig komoly beállítottságával és igen elgondolkoztató témájával.

Ez a sorozat egyszerre felel meg a sci-fi rajongó énemnek, néha romantikus kedvű énemnek és az ifjúsági regények egyszerűségét szerető énemnek. Vagyis tripla-élvezet.

Mivel észrevettem, hogy a harmadik rész most jelenik meg és a Maxim Kiadó jóvoltából el is olvashatom, ezért rögtön elővettem a második kötetet, habár nem is emlékszem, miért nem folytattam régebben, pedig az első kötet függővégére még ma is emlékszem.

Érdekes csereprogram indult, csak ezúttal nem különböző nemzetiségek, hanem az emberek és a földönkívüliek között. Furcsán hangzik, de ennek az az oka, hogy a Föld hamarosan megsemmisül, ennek megoldása pedig a földönkívüliek kezében van, akik át is adják, amint megbizonyosodnak afelől, hogy van értelme megmenteni a bolygónkat. A csereprogram során érkeznek a Földre egyes családokhoz földönkívüliek, de itt ne kicsit zöld emberkékre gondoljunk, ugyanolyan emberi kinézetűek, mint mi, azonban sok dologban eltérnek: nem tulajdonítanak nagy dolgot az ételnek, szórakozásnak, a kisebb örömöknek, inkább racionális lények. Cara családjához Aelyx került, Cara pedig blogján osztja meg az emberekkel a tapasztalatait.

Az első kötet annyira aranyos volt, ahogyan a két kultúra találkozik és próbál kompromisszum készen együtt élni. Eközben végtelenül érdekes témákat feszeget a könyv, ahogyan az emberek ezt az egész csereprogramot lereagálják, természetesen a társadalom egy része ellenzi és erősen ellen is áll, később ez már terrorizmus formájában nyilvánul meg. Az első kötet végén pedig Cara és Aelyx (akinek a nevét mindig Alex-ként ejtem ki, mert az áll a számra) szétválik, Cara így köt ki a Leihren, Aelyx pedig a Földön marad, így erősítve meg a pár a szövetséget a két faj között, és míg Cara komoly megaláztatásoknak, addig Aelyx komoly támadásoknak van kitéve az ellenkező faj otthonában.

Az igazat megvallva, nem múlta felül az első kötetet, nem volt meg az újdonság varázsa, de azt sem mondanám, hogy unalmas volt. Nem, pörögtek az történések, néha a semmiből robbant be valami az események alakulásába. A regény két szálra osztódott, mivel a főszereplőket is kettéválasztották. Talán egy kicsit hiányoltam az első rész humorát és játékosságát, de lehet, csak így érződik, hogy a helyzet és a történet kezd komollyá válni.

Ebbe a kötetbe az írónő mellékszálakat is sűrített, ha már a két főszereplő nem tudott együtt lenni, ami nem lett volna baj, csak engem teljesen hidegen hagyott. Nem tudott érdekelni, hogy ki jön össze Cara vagy éppen Aelyx körül, kit érdekel?

Összességében, kíváncsi vagyok, hogyan lesz lezárva ez a történet. Remélhetőleg tényleg le lesz zárva, manapság már túl sok regényt folytatnak a befejezésen is túl, ha kicsit is beválik és sikeres a történet és így születnek meg a lerágott csontok... De azt hiszem, ennek a trilógiának (reméljük, hogy az is marad) a harmadik és egyben befejező kötete egy méltó befejezés lesz. Reméljük a legjobbakat.


Melissa Landers: Elválasztva
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/5*
Kedvenc szereplő: Aelyx
Sorozat: Elidegenítve
2.) Elválasztva
Megjelent: 2015
Kiadó: Maxim Kiadó
Oldalszám: 336
Eredeti cím: Invaded
Műfaj: fantasy, ifjúsági, romantikus, sci-fi

2 comments:

  1. Szia, esetleg megvan neked PFD formában az Elválasztva és az Összefonodva? Ha igen, el tudnád nekem küldeni : gtkerekes@gmail.com
    Nagyon hálás lennék!

    VálaszTörlés
  2. Szia, esetleg megvan neked PFD formában az Elválasztva és az Összefonodva? Ha igen, el tudnád nekem küldeni : gtkerekes@gmail.com
    Nagyon hálás lennék!

    VálaszTörlés