6 / 100 könyv. 6% kész!

kedd, június 18, 2013

Z világháború (Z World War) a mozikban!

A Z világháború című új mozifilm egy zombiháborút tár a nézők szeme elé, egy súlyos vírus szabadult el a világban, minek következtében rohamosan csökken a lakosságszám, méghozzá nem akármilyen módon. Mikor először rábukkantam a film mozielőzetesére borzongva és már-már zaklatottan néztem végig a kevesebb, mint három perces trailert. Mindezek után milyen hatással lenne rám a film a moziban ülve, hatalmas vásznon és olyan hangerővel, mintha éppen a történések közepén állnék? Azt hiszem muszáj lesz megnéznem ezt a filmet a nyáron a moziban! Brad Pitt a zombik ellen... Ugyanis a főszerepben nem más, mint a jól ismert szépfiú díszeleg. További főszereplők még Mireille Enos, Daniella Kertesz, Abigail Hargrove és Fana Mokoena. A rendezői székben nem más, mint Marc Forster terpeszkedett.

A film egyébként egy könyves adaptáció, ami Max Brooks tollából sercegett a lapokra Amerikában 2006-ban, nálunk 2011-ben a Könyvmolyképző jóvoltából. Mostanában, a nagy kíváncsiságomnak hála beleolvasgattam a regénybe, amiről kiderült, hogy a főszereplő, Max Brooks tudósítása a zombiháborúról, tapasztalatait, nézőpontját és a maga körül leforgó eseményeket meséli el nekünk E/1-ben, hogy még hitelesebb legyen. Mintha a könyv nem csupán egy kitaláció lenne, hanem valós eseményeken, egy szemtanú elmondása alapján készült volna a regény.

A könyv fülszövege:
"A zombiháború kis híján elpusztította az emberiséget.
Az ENSZ háborús vizsgálóbizottságának munkatárasaként Max Brooks találkozott a győzelem kulcsfiguráival. A világszervezet hivatalos jelentésébe végül csak statisztikai adatok kerülhettek, Brooks azonban úgy döntött, hogy a túlélők elé tárja mindazt, ami a jelentésből kimaradt.
Az interjúkötetből megismerhetjük Kuang Csingsu doktort, aki megvizsgálja a nulladik beteget, és találkozhatunk Paul Redekerrel, az Oránia-terv atyjával is. A zombiháború veteránjai, az apokalipszis haszonélvezői és elszenvedői is nyilatkoznak a kilátástalannak tűnő harcról, a kormányok ballépéseiről, az emberi gyávaságról, ostobaságról és a derengő fényről az alagút végén.
E személyes hangvételű beszélgetések hű képet festenek a járvány borzalmas történetéről, pontosan dokumentálják a társadalmi és politikai változásokat, mégis megmarad bennük a legfontosabb: az emberi tényező.
Brooks természetesen tisztában van vele, hogy a leírtak talán túlságosan felkavarják az olvasóit, de vállalja a kockázatot, mert úgy véli, nem rejtőzhetünk zsibbasztó statisztikák mögé.
Mindenkinek tudnia kell, milyen volt valójában a zombiháború."

Mozielőzetes magyar szinkronnal

0 comments:

Megjegyzés küldése