5 / 100 könyv. 5% kész!

hétfő, december 22, 2014

Gayle Forman: Ha maradnék


Nagyon sokat szemezgettem ezzel a regénnyel. Hiszitek vagy sem elsősorban azért figyeltem fel rá, mert a tévében megláttam a filmjének az előzetesét. Azt hiszem, akkor szerettem bele igazán. Eleve szeretem a színésznőt, Chloe Grace Moretz-t, akit eddig a Carrie című Stephen King filmben és A Védelmező című Denzel Washington filmben láttam. Valljuk be a Ha maradnék stílusa kicsit más Stephen King horrorja és A Védelmező című brutális thriller mellett.

Mindezek ellenére MÉG nem néztem meg a filmet, mert mindig azt vallom, hogy előbb a könyv és csak aztán a film! Tehát ehhez hűen olvastam el a regényt. A történet egyszerű. Egy belül harmincas, kívül tinédzser lány, aki sokkal komolyabb, mint amilyennek kinéz, a családjából kicsit kilóg, csellózik és van egy szerelme, Adam. Egyszerű történet egy egyszerű lányról, semmi bonyodalom, semmi tinidráma. 

De a tragédia egy ilyen életben is megtörténhet. Mert a tragédia attól tragédia, hogy az ember nem számít rá, nem tud rá felkészülni és többnyire olyanokkal történik, akik nem érdemlik meg. Mia és a szülei autója karácsony táján a jeges utakon nekiütközik egy másik autónak. Nem az ő hibájuk, hanem a másik autósé, aki ittasan szállt a volán mögé. Tipikusan mindig azok élik túl, akik miatt a baleset történt. Az egyik pillanatban még minden rendben volt, éppen a családi barátokhoz tartottak, nevetgéltek, beszélgettek, aztán a következő pillanatban egy család élete, egy lány élete gyökeresen megváltozott. 

"Nincsenek második lehetőségek az elszalasztottak helyett."
Forrás

Mia a testén kívül ébred, kívülről figyeli a saját testét, amint mozdulatlanul fekszik a hóban. Körülötte mentősök garmadája, szülei holtteste a hófehér hóban fekszik élettelenül, leplet eresztenek rájuk. Mindenhol roncsdarabok és törmelékek. Mindent hó fed, ami valahol a béke jelképe. Mentőhelikopteren viszik el Miát a kórházba, az öccsének egyelőre se híre, se hamva. Mia tehetetlenül követ szemmel mindent, tehetetlenül figyeli a saját testét, amit éleszteni igyekeznek a mentősök.

Forrás

A történet mondhatni két szálon fut. A jelenen, amikor Mia életéért küzdenek, majd amint a kórházban fekszik, a hozzátartozók megérkeznek, Adam megérkezik. A másik szál maga Mia élete. Miközben mindez megtörténik Mia elmeséli nekünk, hogy milyen is az ő élete, hogy ki is ő valójában. Elmeséli, milyen a családja, milyen az iskola ahová jár, milyen a legjobb barátnője. Elmondja nekünk, mit érzett, mikor Adam közeledni kezdett hozzá, mikor az első randijukra mentek, mikor a csellót választotta, vagy a cselló választott őt? Szépen lassan megismerjük Miát, miközben ő a jelenben a kórházban fekszik a lelke pedig próbál rájönni, hogy mitévő legyen. Menjen vagy maradjon? Lenne értelme maradni? A családja már nem várja idehaza. Adam viszont várja. Adam minden követ megmozgat, hogy mellette lehessen. Menjen vagy maradjon? Csak rajta áll. Mi lenne, ha maradna? Innen a regény címe.

"– Kérlek szépen, kérlek szépen, kérlek szépen, kérlek, kérlek, kérlek, kérlek, nagyon szépen kérlek! Mikor abbahagyja, egyenest az arcomba néz. – Kérlek, Mia – könyörög. – Hadd ne kelljen dalt írnom rólad." (Adam)


Egy egészen picit többet vártam a műtől. Nem tudom, miért. Nem volt túlragozva, tele volt érzelmekkel, de néha kicsit úgy éreztem, mintha leragadtunk volna a tinis zötykölődésnél. Néha egyenesen gyönyörű volt, néha nagyon egyszerű. A realista, érzelmes művek esetében nagyon magasra teszem a lécet, ez lehet a baj. De nem hibáztathattok a Csillagainkban a hiba és a Mielőtt megismertelek után. Mia élete engem is magával ragadott és alig várom, hogy a filmet is megnézhessem, majd mindenképpen írok arról is. Összességében tetszett, de nem adom meg mind az 5 pontot, mert habár gyönyörű volt, az én személyes lécemet nem ugrotta meg teljesen.

Gayle Forman: Ha maradnék
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Teddy
Sorozat: Ha maradnék
1.) Ha maradnék
2.) Hová tűntél?
Megjelent: 2009
Kiadó: Ciceró
Oldalszám: 288
Eredeti cím: If I Stay
Műfaj: ifjúsági

0 comments:

Megjegyzés küldése