5 / 100 könyv. 5% kész!

szombat, december 27, 2014

Naomie Hay: A nyeremény


Ismét az Álomgyár Kiadó jóvoltából hoztam egy regényt. A borító egyszerűen gyönyörű, a kis könyvecske pont úgy néz ki, mint egy becsomagolt ajándék. Az Álomgyár Kiadó mostanában gyönyörű borítókat készít.

A történet nem olyasfajta, amivel eddig dolgom volt, egy egészen különleges témához nyúlt Naomie Hay. Egy középkorú, teljesen átlagos háziasszony bőrébe bújt, akinek a legnagyobb problémái a bevásárlás, a csekkek feladása, a takarítás és a gyerekei pesztrálása. A főszereplőnő a titokzatos M. Nevek egyáltalán nem derülnek ki a könyvből, van M., van a férje, a nagyobbik és a kisebbik lányuk. Valamiért Naomie nem akarta felfedni a főszereplők kilétét, a nevüket. Egyrészt ezzel lehet, hogy a hétköznapi, tömegbeli szürke emberekhez akarta sorolni őket és a névtelenséggel jelképezte, hogy ez igazán bárki élete lehetne. Másrészről talán a névtelenséggel akart utalni a lottónyertes anonimitására. Mert ugye ha valaki nyer a lottón, az általában nem dicsekszik valóvilágnak ezzel, nem is szabad.

M. mindig ugyanazokat a lottószámokat játszotta meg. És egy nagyon átlagos napon rájön, hogy a lottószámok az újságban az ő megjátszott lottószámai. Megkezdődik az agyalás. Vajon mennyit nyert? Hogy vegye át? Kinek mondja el? Mit kezdjen a pénzzel? Végül úgy dönt, hogy egy darabig dúskál benne és családja elől eltitkolja a nyereményt. Természetesen ebből bűntudat lett. M. minden apró kis álmán, amik eddig teljesen kézzel foghatatlanok voltak, elgondolkozik. Hogy milyen lenne vajon nem törődni az árakkal? Milyen amikor körbeudvarolják egy drága butikban? Milyen lehet mindig csinosnak lenni? Milyen lehet viszonyt folytatni valakivel? M. szépen lassan beleveszik az álmai hálójába, miközben férje és gyermekei teljesen elhidegülnek tőle. Tipikus példája annak, hogy a pénz szétszakítja a családot.

A témaválasztás egészen különleges és érdekes is a maga módján. Vajon mihez kezdenénk a lottónyereménnyel? Hogyan változtatná meg a kapcsolatainkat, a jövőnket? Ez a könyvecske egy apró kis filózgatás ezen, mintha Naomia Hay spontán leült volna és lejegyezgette volna gondolatait, vajon mi lenne, ha egy átlagos nő megnyerné azt a nyereményt? Egy rövid kis elgondolás, amit végül összefűzött egy rövid könyvecskében. Egyáltalán nem világot megrengető könyvecske, de mindenképpen elgondolkodtató, főleg a végkifejlet, ami egy kissé drámaira és túlzottra sikeredett szerintem, mégis van benne valami, ami arra késztet, hogy elgondolkozz rajta. Mintha az írónő egy kis túlzással akarná felvilágítani az ember figyelmét arra, hogy mire képes a pénz, hogyan változtatja meg az embert.

Mindenképpen érdekes mű egy gyönyörűséges borítóba csomagolva. :)
Köszönöm szépen a könyv élményét az Álomgyár Kiadónak!

Naomie Hay: A nyeremény
Értékelésem: Felejthető
Borító: 5/5*
Kedvenc szereplő: -
Megjelent: 2011
Kiadó: Álomgyár Kiadó
Oldalszám: 128
Eredeti cím: -
Műfaj: családregény

0 comments:

Megjegyzés küldése