5 / 100 könyv. 5% kész!

hétfő, június 15, 2015

Robert Galbraith: Kakukkszó


Tudni illik Robert Galbraith maga J. K. Rowling, csak fogott egy álnevet és az alatt írta meg Cormosan Strike történetét. Gondoltam, J. K. Rowling, tehát rossznak nem lehet rossz, hisz a Harry Potter akkora kedvencem volt anno, mikor még csak bele-belekukucsláltam az olvasás örömeibe. Most persze nem Harry meg a Roxford történetéről van szó, ezért igyekeztem is eltekinteni a "nagy sikertől" és egyes egyedül a történetre koncentrálni, mindennemű befolyásoltság nélkül.

Egy egyszerű krimi. Cormoran Strike volt-katona, aki különösen jól ért a részletek és összefüggések felismeréséhez. Miután hazatért Afganisztánból, fél lábon bár, de megkezdte magánnyomozói tevékenységeit, azonban a munka nem megy olyan jól, alig bírja állni a költségeket, miközben új titkárnőt osztanak be mellé, a talpraesett Robint, aki sokkal inkább tudná elképzelni mindennapjait HR-esként, mint egy magánnyomozó oldalán. Végül mégis Cormoran Strike mellett, a világ talán legfurcsább magánnyomozója mellett köt ki. Strike különleges megbizatást kap, Lula Landry, a híres modell "meggyilkolása" ügyében fogadják fel, hogy derítse ki, mi is történt valójában. A rendőrség, a sajtó, mindenki azt állítja öngyilkosság történt, Lula Landry fogadott testvére azonban váltig állítja, hogy a lányt meggyilkolták. Strike beleveti magát a munkába és lassan rá kell jönnie, hogy több bújik meg a háttérben, mint azt bárki is hinné.

Mitől jó egy krimi? Sokak szerint attól, hogy izgalmas, pörgős, sok-sok akciójelenettel és nyomozással. Megint mások szerint akkor jó egy krimi, ha lassú és engedi, hogy az olvasó jöjjön rá a dolgokra. Cormoran Strike története inkább a második kategóriába esik. Egyáltalán nem egy "hű de izgalmas" detektívregényről van szó, a lényeg inkább a részletekben rejlik, ugyanis, ha eltekintünk attól, hogy kicsit vontatott a sztori és mélyebbre ásunk, észrevesszük, hogy nagyon aprólékos a történet, erősen kidolgozott és teret ad az olvasónak, hogy maga gondolja át a dolgokat és maga nyomozzon. Cormoran Strike ugyanis olyasfajta nyomozó, aki nem osztja meg a gondolatait az olvasóval. Kihallgatja az embereket, észreveszi a dolgokat, de nem rágja az olvasó szájába, így az magától vonhatja le a következtetéseket. Nekem ez tetszett. Mintha én magam nyomoztam volna.

A szereplők is kidolgozottak, mindenkinek megvan a maga háttértörténete és érzései. Strike nem az a hétköznapi figura, nem a sármos nyomozó, aki elvarázsol mindenkit, a maga több, mint 190 centijével, egy lábával és hatalmas termetével sokkal inkább egy medvére emlékeztet, de éles az esze és mindig tudja, mit kell mondani. Robin meg persze a teljesen hétköznapi, mondhatni "szürke" nő, egészen addig, míg Strike mellé nem kerül, mert akkor felszínre kerül az igazi énje, aki nem HR-esként akar dolgozni egy cégnél, hanem a nyomozás izgalmaival akarja tengetni életét. Szerethető a kettősük. Kezdetben a Sherlock és Watson sorozat jutott eszembe róluk.

Mint már említettem, Rowling hagyja, hogy az olvasó maga nyomozza ki az esetet, és csakis a legvégén hagyja meg főszereplőnknek, Strike-nak a nagy monológot, amikor elárulja végre, hogy mire is jött rá, egészen addig szinte semmit sem tudunk meg az üggyel kapcsolatos sejtelmeiről. Számomra nem volt annyira meglepő az a "fordulat" a végén, habár egy dolgot nem egészen értek, de azt inkább megtartom magamnak, mert nem akarom lelőni a poént. :D 

Lassúnak lassú folyású a történet, aki az izgalmakra bukik, annak nem biztos, hogy be fog jönni. Egyébként most olvasom a második részt, ami sokkalta érdekesebb halálozással foglalkozik, majd meglátjátok. :)

Cormoran Strike nekem mindenképpen bejött, ha ez az ügy annyira nem is. Kettősek a vélemények a sorozattal kapcsolatban. Egyesek szerint Rowling ezzel bizonyított a Harry Potter után is, egyesek szerint egyáltalán nem durrant ez a detektívsorozat. Ismétlem, ízlés kérdése. Aki szereti a lassú folyású krimiket, az imádni fogja, aki viszont az izgalmak híve, annak nem fog bejönni. Ettől függetlenül a regény jól kidolgozott, részletes, érdekes és Rowling stílusa nekem még mindig bejön.

Robert Galbraith: Kakukkszó
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Cormoran Strike
Sorozat: Cormoran Strike
1.) Kakukkszó
Megjelent: 2013
Kiadó: GABO
Oldalszám: 548
Eredeti cím: The Cuckoo's Calling
Műfaj: krimi

0 comments:

Megjegyzés küldése