6 / 100 könyv. 6% kész!

péntek, május 20, 2016

Izolde Johannsen: Franciaország


A kárhozat éjjele sorozat harmadik kötete is elérkezett, aminek a borítója egyébként kiemelkedően tetszik nekem, sejtelmes, ködös és sajátos hangulatot kölcsönöz a regénynek.

Franciaország. Főszereplőink már rengeteg mindenen keresztülmentek, lévén majdhogynem halhatatlanok, útjuk most Franciaországba vezeti őket Róma és Anglia után.

A sorozatról pár szót: egy nem mindennapi vámpíros regény, amely sokkal mélyebb gondolatokat eszközöl a halhatatlanságról, mint más vámpíros regények. Caspar félig gyermekként vált halhatatlanná, évszázadai során része volt barátságban, szerelemben, hűségben, árulásban, háborúkban. Erőteljes jellemfejlődésen ment keresztül az első két rész alkalmával. Időközben társai is kísérik útjukon. A halhatatlan lét meghányattatásai, a háborúk és történelmi események mondhatni first personban való átélése jellemzik a sorozatot, amely egyrészt fontosabb filozófiai kérdéseket is boncolgat, másrészt a történelmet taglalja sajátos módon.

Akkor most a harmadik kötetről. Meglepően könnyebben csúszott, mint az első kettő. Mindig közlöm, hogy az erőteljes történelem nem az én stílusom, ezért az első két rész olvasása kicsit döcögősen ment a sok csataleírás és történelmi helyzet taglalása miatt. Most azonban egészen érdekelt ez is, habár ebben talán még több volt, mint az előző kettőben. A királyok váltásai, a csaták, a trónöröklések, trónharcok, árulások... Töménytelen történelem. Talán azért kötött le most ez is, mert az érettséginek hála éppen benne vagyok a történelemben, végigolvastam a történelmi tankönyveimet az írásbeli előtt is és így eléggé képben vagyok egyes dolgokkal kapcsolatban.


Egyes történelmi aspektusok különösen érdekeltek, ilyen volt például a rózsák-háborúja, vagy éppen Jeanne D'arc fellépése. Az írónőnek különös érzéke van ahhoz, hogy történetébe egyéni módon fűzze bele a valós történelmet, más oldalról bemutatva azt, amely szerint például Caspar védelmezni próbálta Jeanne D'arcot, holott mind tudjuk, mi a történet vége.

A Franciaországban több főszereplő kapott helyet, mint eddig, a vámpírok és vérfarkasok mellett helyet kapott pár alakváltó is. Szeretem, ahogy az írónő bemutatja a barátságot és a lojalitást évszázados távlatokban is.

Azért ebben a kötetben is voltak egyes részek, amelyeken túl kellett lendülnöm, a királyváltások és trónharcok közvetítése volt ilyen például, de összességében talán ez a rész tetszett eddig a legjobban, kiváltképpen Casparék sajátos sakkjátszmája. :)

Köszönöm szépen a könyv élményét, Izolde Johannsen!

Izolde Johannsen: Franciaország
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Ralph
Sorozat: A kárhozat éjjele
1.) Róma
2.) Anglia
3.) Franciaország
Megjelent: 2016
Kiadó: Underground Kiadó
Oldalszám: 502
Eredeti cím: -
Műfaj: történelmi

0 comments:

Megjegyzés küldése