8 / 100 könyv. 8% kész!

vasárnap, október 23, 2022

Leiner Laura: Higgy nekem


A kapcsolatom Leiner Laura munkásságával nagy szerelemmel indult, majd lassan kihűlt és végül már csak lagymatagan olvasom (de még mindig kitartóan) az újabb és újabb regényeit.

A Szent Johanna Gimi a kapcsolatunk tetőpontja volt, utána szépen lassan leapadt a rajongásom. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy csökkent a színvonala, lehet, hogy csak én komolyodtam meg (bár A Szent Johanna Gimi mai napig nagy kedvencem).

Az Iskolák Versenye még mindig jó alapötlet, a feladatok is (még most, az ötödik kötetnél is) ötletesek, magam is szívesen részt vennék egy ilyen versenyen.

A második trilógia jó mondandóval szolgál: a stigmatizált fiatalok kiközösítése, a bullying és egyebek nagyon mai témák, nagyon égető témák, és jó, hogy ilyesmikkel foglalkozik az írónő.

Na, de! Hogy miért kell ennyire véresen komolyan venni egy iskolai versenyt? Ahol bőgünk, ha kiesünk. Ahol eláruljuk a másikat. Ahol megy a dráma, hogy ne barátkozzunk össze senkivel, végső soron úgyis ellenség. Hogy úgyis csak egy maradhat... Annyira dramatikus, túlspilázott, erőltetett az egész. Nem az egy milliárd dolláros főnyereményért megy a harc, sem a túlélésért. Főleg, mivel tinédzserekről van szó, kétlem, hogy egy nyári versengést ennyire véresen komolyan venne egyetlen kamasz is. Ezt egyszerűen nem tudom felfogni ebben a sorozatban.

A másik zavaró dolog mostanában Leiner Laura írásában az a töménytelen ismétlés (bár, amikor sok idő után veszek elő egy új részt, olyankor hasznos tud lenni), és a sérelmek folyamatos, oldalakon át való visszamondása. Sára apja mérges rá. Értve vagyunk. Oké. Tudjuk. Még mindig tudjuk. Ó, ki hitte volna? Még mindig!

Ha ezektől elvonatkoztatok Rajmund és Sára aranyosak voltak, Tahi továbbra is szórakoztat a Rajmunddal való tanár-diák kekeckedések miatt (mintha csak Zsolti és Máday szelleme kelt volna életre)... Szóval szórakoztatott, mert nem vártam sokat. Szomorú, de azért tetszenek mostanában Leiner Laura könyvei, mert nem várok tőlük sokat. Évekkel ezelőtt (holott nem volt akkor rosszabb a színvonal), volt egy mélypontom, amikor idegesítettek a történetei, méghozzá azért, mert a kezdeti rajongásom miatt nagy elvárásokkal ültem neki egy-egy könyvének. Lehet agyalni, melyik a jobb...

Leiner Laura: Higgy nekem
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Kocsis igazgató, Tahi, Rajmund
Sorozat: Iskolák versenye
2.) Higgy nekem
Megjelent: 2021
Kiadó: Carta Teen
Oldalszám: 496
Eredeti cím: -
Műfaj: ifjúsági, romantikus

 

0 comments:

Megjegyzés küldése