8 / 100 könyv. 8% kész!

szerda, október 31, 2012

Rachel Vincent: Kóborok




Vonakodva vettem magamhoz Rachel Vincent sorozatának első kötetét. A történet túlságosan emlékeztetett engem egy másik sorozatra az alakváltás és az alakváltó nők gyilkosa szinten (igen, amiről beszélek az Egy világ - két faj - állandó küzdelem). Ezért mikor először belekezdtem a történetbe hamar félre is tettem - hozzáteszem hiba volt. Mostanában újra elővettem és elhatároztam magam, hogy igenis kiolvasom, ha már van rá annyi időm. Adtam neki még egy esélyt. Hogy jól tettem-e? Abszolút. 

Faith egyetemi hallgató egy különc barátnővel és egy átlagos kapcsolattal egy olyan férfival, aki éppen tanárnak készül. Ő maga - Faith - azonban csöppet sem nevezhető átlagosnak, ugyanis ő egy vérmacska. Apja és kötelezettsége elől menekülve iratkozott be az egyetemre, ugyanis tudta, hogy ha otthon marad egy napon át kell vennie apjától az uralkodást Marc oldalán, akit már kiskora óta neki szántak. De ki választott volna olyan életet, ahol semmi szabad levegője és önállósága nem lehet? Ahol megfojtják a védelmező ösztönnel felszerelt vérmacskák - ugyanis a nőstényeket kifejezetten védelmezik, mert túl ritkák. Faith tehát egy normálisabb világba menekült, azonban ez most összehullani látszik, ugyanis egy kóbor vérmacska rátámadt és nemsokára Marc is feltűnik, hogy hazavigye. Marc rossz híreket hozott... Sara, Faith kis kori barátja, szintén vérmacska, eltűnt.

Van, hogy emberi nők tűnnek el és később holtan kerülnek elő; megerőszakolták és megölték őket. Mostanában azonban fiatal vérmacska nőstények tűnnek el a nagyobb családokból. Faith apja úgy gondolja, hogy a gyilkos, aki az emberi nőket ölte meg, megegyezik azzal a személlyel, aki elrabolta Sara-t majd később Abby-t is... Faith halálos veszélyben van, tehát házi őrizetet kap. De még ez sem bírja őt megóvni a saját makacsságától, ami miatt végül elrablói karjába rohan...

Az elején szürreálisnak ítéltem meg Faith karakterét. Amint megtudja, hogy Sara-t elrabolták fejvesztve rohan haza, aztán odahaza már egy szót sem említ az eltűnt lányról, vígan változik át, vadászik az erdőben és egyre csak az jár a fejében, hogyan szabadulhatna el otthonról... Egy gondolat sem fogalmazódik meg benne, hogy esetleg aggódik a fiatal elrabolt lányért, holott nagyon is jól ismerte. A másik, ami idegesített Faith karakterében, hogy mindenáron el akart menekülni otthonról, a szüleitől, mert félt, hogy ott kell maradnia és újra rab lesz. Önzően csak magára gondolt, mikor egy kóbor gyilkos fiatal nőket öl meg, de ő csak a saját életét akarja élni? Aztán a regény közepétől mégis elkezdtem megszeretni a szereplőt, miután őt is elrabolták, sokkal makacsabb és cserfesebb lett, mindent megtett, hogy kiszabaduljon.

Az alakváltós részre kitérve: tetszett. Élethű volt, részletesen le volt írva az átváltozás folyamata, a vadászat, hogy hogyan érezték magukat macskaformában - amit egyébként nem egy doromboló kiscicánk kell elképzelni, hanem egy jaguárszerű nagymacskának...

Az izgalmak a regény felénél beindultak, amikor Faith-t elrabolták azok, akik azelőtt Sara-t is. A fogolyként, áldozatként töltött órák élethűek és kétségbeejtők voltak. Ekkor már nagyon tetszett a regény, nem csoda, hogy egy nap alatt kiolvastam. 

Marc és Jace karakterét még kicsit kielemzem. Marc és Faith között sok minden történt, mielőtt Faith elmenekült otthonról az egyetemre és ez folytatódott is mikor visszajött. Marc karaktere tetszett, de sokkal inkább Jace-t szerettem meg, annak ellenére, hogy nem volt főszereplő. Jace is beleszeretett Faith-be és így kis rivalizálás alakult ki a két fiú között. Jace a maga pimaszkodó, kisfiús sármjával sokkal inkább a kedvencem lett, mint Marc komolyabb magabiztosabb karaktere. Meg még az is közrejátszhat a dologban, hogy Jace nevét kicsit azonosítottam Cassandra Clare egyik sorozatának a főszereplőjével. Mindig ő jutott eszembe, mikor a sorokat olvasva a neve felbukkant.

Nem akarom ezt a regényt összehasonlítani Nalini Singh Egy világ - két faj - állandó küzdelem c. sorozatával, mert bár az alapstory megegyezik mégis ég és föld és ha az egyiket pozitívan írnám le akkor a másikat abból csak negatívan bírnám kihozni... Mindkettő egyedi történet, de ez egy kicsit jobban tetszett, izgalmasabb és fordulatosabb volt a szereplők pedig messze túlszárnyalták az elvárásaimat.

Rachel Vincent: Kóborok
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/4
Kedvenc szereplő: Marc, Jace
Sorozat: Vérmacskák
1.) Kóborok
2.) Latrok
3.) Falka
4.) Préda
5.) Változás
6.) Alfa
Megjelent: 2007
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 478
Eredeti cím: Stray
Műfaj: fantasy, ifjúsági, urban fantasy

0 comments:

Megjegyzés küldése