6 / 100 könyv. 6% kész!

kedd, július 02, 2013

Beautiful Creatures - Lenyűgöző teremtmények - a film

A Beautiful Creatures (Lenyűgöző teremtmények) egy könyvadaptáció. A regényt Kami Garcia és Margaret Stohl vetette a lapokra, amit én anno pár évvel ezelőtt el is olvastam, jó vaskos kötet egyébként, nem is csodálom, hogy két órába bírták sűríteni a filmet. Amerikában eredetileg 2009-ben jelent meg a regény, nálunk 2010-ben és most 2013-ban már kikerülve a mozikból meg is nézheted a megfilmesített változatot, amit én, amint lehetőségem volt rá meg is tettem.

 A főszerepekben pedig: 
  • Alice Englert, mint Lena Duchannes - magyar hangja: Nemes Takács Kata
  • Alden Ehrenreich, mint Ethan Wate - magyar hangja: Előd Álmos
  • Jeremy Irons, mint Macon Ravenwood - magyar hangja: Kőszegi Ákos
  • Emma Thompson, mint Mrs. Lincoln - magyar hangja: Kovács Nóra
  • Emmy Rossum, mint Ridley Duchaness - magyar hangja: Bogdányi Titanilla

És, most akkor a filmről és a cselekményekről: Ethan Wate egy isten háta mögötti kisvárosban lakik: Gatlin megyében, édesanyja meghalt, apja pedig a munkába temetkezve ki se dugja a szobájából az orrát. Minden vágya a gimnázium után elmenekülni ebből a poros kis fészekből, ezért a lehető legtávolabbi egyetemekre jelentkezik abban a reményben, hogy egyszer maga mögött tudhatja a szülővárosát. A gimnáziumban Ethan a népszerű, jóképű szépfiú szerepét tölti be egy szőke divatmániás barátnő mellett, a kisvárosban mindenki ismeri és szereti, azonban éjjelente érdekes és rémisztő álmok kísértik egy lányról...


Az egyik nap új lakó érkezik Gatlin megyébe, a lakosok által kirekesztett Macon Ravenwood unokahúga, aki beiratkozik a helyi iskolába. Különböző pletykák és híresztelések keringenek a városban a titokzatos és rémisztő Macon Ravenwood-ról, aki mindenkitől elszigetelve lakik az erdőbeli kúriájában. Sokak szerint sátánista, boszorkány, a sátán leszármazottja... stb. Ezek a jó kis kisvárosi pletykák. A híreszteléseknek hála az unokahúg: Lena Duchannes is ilyesfajta kirekesztésben részesül, amint megérkezik a középiskolába. Ethan ex-barátnője, a szőkeség és a barátnői minden alkalmat megragadnak arra, hogy kirekesszék Lena-t és, hogy boszorkánynak, sátánistának bélyegezzék. Mígnem a Lena-ban fortyogó düh ki nem szabadul egy jó kis ablaküveg-robbanás alkalmával.

Ethan mindenkitől elvonatkoztatva figyel fel a kívülálló Lena-ra, akiről nemsokára kiderül, hogy nem más, mint az álmaiban rendszeresen feltűnő lány, de vajon miért álmodott Ethan azelőtt erről a lányról, hogy megismerte? Ethan, fittyet hányva a félelmetes pletykákra, közeledik Lena felé, akiről nemsokára kiderül, hogy tényleg nem más, mint egy varázserővel rendelkező boszorkány...



Részlet az ismerkedésből:
Ethan: - Nem sértegetnél inkább a kocsiban? Kezd kicsit titanicos lenni idekint... (...) Sosem értettem, hogy miért kellett DiCaprio-nak meghalnia. Miért nem cseréltek helyet néha? Tíz percig te fekszel azon a famicsodán, aztán én jövök tíz percig. (...) A csaj hajtogatta, hogy: "nem engedlek el, nem engedlek el", aztán csak elengedte...
Lena: - Ha beszállok a kocsiba, tovább nyomod ezt a fergeteges dumát, mert ha igen, akkor inkább megfulladok... (...) Nem hiszem el, hogy elárultad nekem a Titanic végét.

Ethan és Lena megismerkedésének ez a párbeszéde a kedvencem. Ethan karaktere nagyon tetszett. A humora, az, hogy folyton bármiről, még a semmiről is képes volt hablatyolni, viccelődött, laza volt és mindenekelőtt nem az az üresfejű, kisvárosi focista, hanem olyasvalaki, aki a pletykákra és híresztelésekre fittyet hányva kiválasztja az új, fura csajt, akiről mindemellett még kiderül, hogy boszorkány. 


Persze nem arra a varázspálcával-hadonászok-féle boszorkányra kell gondolni. A forgatókönyvírók, a rendező, az operatőrök és a vágók remekül visszaadják a könyvnek azt a fajta mágikus báját, ami a lapokról tekint vissza ránk. A számítógépes technikákkal remekül felépítették azokat a jeleneteket, ahol Lena varázsol, legyen az egy inda, amin Ethan le bír mászni Lena ablakából, hogy Macon ne jöjjön rá, hogy a fiú nála volt; vagy legyen az egy vihar, egy nagy zuhé vagy egy hóesés. 


Nem fájlalom, hogy szinte ismeretlen szereplőket választottak, ugyanis ez nagyon helyénvaló döntés volt. A karaktereket eltalálták, az Ethan-t és Lena-t játszó színészek mindent visznek, de utánuk jön rögtön a Macon-t eljátszó színész is. 

Persze, mint minden valamire való filmben itt sem minden a nagy betűs BOLDOGSÁGról szól, miután Ethan és Lena megismerkedik egymással és egymásba szeretnek, ugyanis Lena boszorkány és az a különös tetoválás a kézfején, ami számokat ábrázol, egy visszaszámlálás. Minden egyes nappal kevesebbet mutat egészen a tizenhatodik születésnapjáig...


A Lena-hoz hasonló boszorkányok sorsa mindig a tizenhatodik születésnapon dől el, amikor is kiderül, hogy sötétség vagy a világosság választja ki a mágust. Lena-nak gyakorlatilag nincsen döntési lehetősége ugyanis egy bizonyos átok, ami még az egyik őse miatt szállt rá, kimondja, hogy Lena-t a sötétség fogja választani. A sötétség oldalán azonban Lena elveszítené a személyiségét és az érzelmeit is (át áll a sötét oldalra, mint Anakin... muhaha). Így pedig egy lelketlen gyilkológéppé válhat, mint a kuzinja és az anyja.


Ethan azonban nem hagyja annyiban, nem hagyja, hogy Lena beletörődjön a sorsába, mind a ketten igyekeznek egy megoldást találni a város titkosított könyvtárában, ahol a varázsigékkel teli könyveket tárolják. Lena ideje azonban rohamosan fogy, ahogy nap, mint nap lemegy abba a könyvtárba Ethan-el a megoldást kutatva, amiről kiderül, hogy sokkal inkább halállal végződik, mint boldogsággal...


A történetet remekül visszaadták a filmen is, nem akarok ódákat zengeni, mert ismét nem egy izgalmas thriller-el van dolgunk, hanem egy romantikus fantasy-val, ami engem mindenképpen megnyert. Mind a szereplők, mind a hangulata magával ragadt,a hossza meg sem kottyant. A regénynek egyébként már folytatása is van, méghozzá kettő is. Kíváncsi vagyok, hogy a filmet is folytatni fogják-e, mert a vége ugyebár félig-befejezetlen maradt, nyitva hagytak pár ajtót a lehetőségeknek. Furcsállottam egy két motívum hiányát a filmben, ugyanis a könyvben kiderül a végén, hogy Lena boszorkány mivolta miatt Lena és Ethan között nem történhet több, mint egy csók, különben a fiú halálos veszélybe kerülhet. A filmben erről nem volt szó. 


Összegzés:
Hűség a könyvhöz: 10/9
Szereplőgárda: 10/9
Hangulat: 10/9
Látvány: 10/9
Befejezés: 10/7

0 comments:

Megjegyzés küldése