5 / 100 könyv. 5% kész!

szerda, december 30, 2015

Angela Marsons: Elfojtott sikoly


Angela Marsons legelső regénye, mégis hihetetlenül berobbant a köztudatba, és hatalmas sikert ért el vele.

A regény borítója már önmagában előrejelzi azt a borongós stílust, amely végigkíséri a regényt, megbújik a sorok között, de mégsem hasonlítanám a svéd krimikhez, annál azért könnyedebb.

Főszereplőnk Kim Stone, az Elfojtott sikoly pedig csupán első kötete annak a sorozatnak, amelyben ez a bizonyos detektívnő mindig újabb és újabb ügyekbe feledkezik bele. A főhősnő karaktere miatt mindenképpen pluszpont jár az írónőnek. Valamiért mindig azok a nyomozói karakterek jöttek be nekem, akik fittyet hánynak a szabályokra és csak az a fontos, hogy megtalálják a gyilkost. Kim Stone pontosan ilyen. Nehezen megközelíthető, nem szereti a társaságot, összességben véve az embereket sem. Visszahúzódó, mégis éles látó. A legjobban kifejezve: Az egyszerűség és az igazság híve, arrogáns és egyenes.

Köréje gyűlik kis csapata, elsősorban Bryant, aki egyfajta szárnysegédként funkcionál, aki a Kim egyik vállán ülő kisangyal szerepét tölti be többnyire, mikor a főhősnő valami őrültségre akar vetemedni. A főnökük szavaival élve: "Ha valami nem megy szép szóval... akkor csinálja inkább Bryant." - Azt hiszem, így állt a regényben, de fejből idéztem, ezért lehet nem pontos.

Kim és Bryant karakterei együtt erősek igazán. A szellemes párbeszédeik egészen szórakoztattak. A regény összességében elbüszkélkedhet azzal, hogy az írónő igyekezett humort is vinni bele, habár néhol erőltetettre sikerült és inkább szájhúzással reagáltam le, mint mosollyal. De többnyire mégis inkább megmosolyogtatott.

A csapat tagja még Stacie is, aki minden egyes alkalommal mikor feltűnt, a Mentalista című tévésorozat Grace-ére emlékeztetett. Egy az egyben. Valamint Kev is a csapatban dolgozik, aki a leginkább háttérbe szorult.

Magáról a bűnesetről direkt nem írok semmit, mert félek, hogy lelőnék valami poént, a regény fülszövegéből sem derül ki sok minden. Ahhoz képest, hogy első regény, Angela Marsons elég ügyesen keverte a szálakat. Manapság már elég ritka, de sikerült meglepnie a regény végén. Nem is tudom, mikor történt már meg ez. Na, nem mintha nagy kopó lennék, aki mindig rájön a regények nagy csattanóira, csak a sok film és regény után, amiket olvastam és láttam, kialakult már bennem egyfajta megérző képesség, amely akár a klisékre is vonatkozhatna. Zárójel bezárva.

Véleményem szerint, nem kell áradoznom a műről, mert azért nem sokkolt. Egy teljesen átlagos krimi, ami tökéletesen leköt pár órára, talán miután letetted még agyalgatsz is egy kicsit visszafelé, hogy "Ja... Tényleg úgy volt! Akkor észre sem vettem, de már leesett az miért úgy volt, ahogy." Egy vérbeli krimi, remek szereplőkkel, akik igazán élővé teszik a regényt (az egész csapat sokszor a Mentalista sorozat csapatára emlékeztetett).

A karakterek megformáltak, nem csak úgy odacsapottak, mindenkinek megvan a múltja, miértje, érzelmei. Azonban az egész regény gerincoszlopa maga Kim Stone, aki méltán vonulhat be a krimiirodalom detektívsoraiba. Angela Marsons egy csiszolatlan gyémántnak tűnik nekem, aki még pár könyve után, igazán ütős regények sorát fogja ránk zúdítani, Kim Stone-nal az oldalán.

Angela Marsons: Elfojtott sikoly
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Kim Stone, Bryant
Sorozat: Kim Stone
1.) Elfojtott sikoly
Megjelent: 2015
Kiadó: General Press Kiadó
Oldalszám: 360
Eredeti cím: Silent Scream
Műfaj: krimi, thriller

0 comments:

Megjegyzés küldése