6 / 100 könyv. 6% kész!

péntek, október 25, 2019

L. J. Smith: Ébredés


Újraolvasás történt.

Nem tudom elképzelni, miért térek vissza mindig ehhez a sorozathoz. Az olvasásra ébredésem elején (no pun intended) kezdtem bele a sorozatba. Az első hat-hét rész elolvasása után félretettem, mert még nem jelent meg magyarul a többi. Majd még párszor újrakezdtem. Azt hittem, a legutóbbi nemrég volt, erre visszanézve kiderült, hogy 2012-ben... Ami nem ma volt.

A filmsorozatot újra elővettem és végigpörgettem, és természetesen imádtam. Valamiért tetszik, hogy össze tudom hasonlítani az eredeti könyvvel a sorozatot, hogy miből is indult ki a sorozat.

Nem fogom most sorra venni ismét a különbségeket, évekkel ezelőtt leírtam, hogy más, de akkor is főleg a könyvre fókuszáltam. Most csak nyomon akarom követni ma hogy tetszik a sorozat, valamint mivel nagyon eltér a filmsorozattól, muszáj volt az elejétől kezdenem, mert egyszerűen nem emlékszem már a könyvsorozat kezdetére. Mivel 200 oldalakról van szó, nem olyan vészes. Remélem, ezúttal végig tudom olvasni mind a tíz részt.


Régebbi gondolatok (2012):

A híres Vámpírnaplók filmsorozat L. J. Smith regénye alapján íródott. Ha össze kéne hasonlítani a filmsorozatot a könyvsorozattal, akkor nem járnánk sok sikerrel, de most nem is ezt fogom taglalni, hisz a könyvről van itt most szó. 

A Vámpírnaplók könyvsorozatának van egyfajta hangulata, ami engem nagyon megfogott. Kísérteties és baljóslatú, ködös és izgalmas. Szinte rabul ejt az első oldal után, mert van benne valami, ami nem hagyja, hogy letedd és hidegen hagyjon.

A történet pedig: Elena Gilbert egy tizenhét éves lány, akinek szülei meghaltak egy balesetben. Nénikéjével, Robert bácsival és kishúgával él. A gimnázium első napján úgy kel fel, hogy érzi valami rossz fog történni aznap. Nem tévedett, talán nem rossz az a dolog, de az biztos, hogy eget rengetően átváltoztatta Elena Gilbert mindennapi életét. 

Ugyanis Elena az iskola legnépszerűbb diákja, két legjobb barátnőjével az oldalán, Bonnie-val és Meredith-el és új diák érkezik az iskolába, egy titokzatos és helyes srác, akiről senki sem tud semmit. Elena rögtön elhatározza, hogy megszerzi magának a rejtélyes idegent, hisz ha Elena valamit meg akar szerezni, akkor azt meg is szerzi. Azonban a fiú, Stefan Salvatore minden egyes alkalommal visszautasítja, ami hatalmas szégyennel tölti el Elenát. 

Mint később kiderül, Stefan Salvatore egy vámpír, Elena pedig nem is sejti, hogy mibe keveredett, amikor beleszeretett Stefanba. Stefan körül különös halálesetek történnek és nagy a gyanúja rá, hogy ő maga követi el a gyilkosságokat, bár nem emlékszik rájuk. Hisz ő egy vadász, egy vérszomjas fenevad.

Eközben Elena többször is találkozik egy rejtélyes sötét ruhás férfival, aki egyszerűen elvarázsolja, és alig bír neki ellenállni. Minden kiderül Stefan és Damon múltjáról, Katherine-ről és arról, hogy mi is az az Erő és ki használja.
The Vampire Diaries filmsorozat

Ha szereted a vámpíros könyveket, akkor a Vámpírnaplók alap, kötelező! És most biztos arra gondolsz, hogy "ugyan már, hisz láttam a sorozatot és azt nem múlhatja felül", de TÉVEDSZ!  Nem arra gondolok, hogy felülmúlja a sorozatot, hanem arra, hogy a két történet mennyire eltér egymástól. Kezdetben nagyon sok a hasonlóság, de aztán minden gyökeresen megváltozik, mintha a sorozat és a könyv két ellenkező irányba indulna el, ami nem is baj. A főszereplő, azaz Elena karaktere merőben más, hisz a könyvben egy magabiztos, szőke hajú szoborszerű szépséget ismerhettünk meg (teszem hozzá, hogy ez a sorozat Caroline karakteréhez sokkal jobban hasonlít, mint a sorozat Elena karakteréhez). Míg a sorozatban Elena barna hajú, visszafogott és csöndes. Merően más, ahogyan a történet és a fő szál is, kivéve a szerelmi háromszöget. Tehát gondolkodjunk el, hogy tényleg érdemes-e elolvasni a könyvet, hisz egy teljesen más kaliberű történetet fogsz a kezedben! A válasz, pedig igen, megéri.

Azt hiszem a könyv hangulata fogott meg a legjobban, ugyanis van egyfajta baljóslatú és ködös stílusa, ami vonzza az embert, főleg a mai időkben, amikor mindenkinek lételemévé válnak a vámpíros könyvek. Az írónő stílusa alakította ki ezt a hangulatot, ezért is szerettem meg ennyire Lisa Jane Smith-t.

Lisa Jane Smith: Ébredés
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Damon
Sorozat: Vámpírnaplók
1.) Ébredés
6.) A visszatérés – Árnyéklelkek
7.) A visszatérés – Éjfél
8.) A vadászok – Fantom
9.) A vadászok – Holdének
10.) A vadászok – A végzet hatalma
Megjelent: 1991
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 214
Eredeti cím: The Awakening
Műfaj: fantasy, ifjúsági

0 comments:

Megjegyzés küldése