5 / 100 könyv. 5% kész!

hétfő, október 28, 2019

Sarah J. Maas: Üvegtrón


Ó, Maas, imádlak! Nagyon.

Olyan régen szemezgettem az Üvegtrónnal, már akkoriban, amikor először megjelent, kerülgettem, de valamiért sose tudtam rávenni magam, hogy belekezdjek. Aztán egy barátnőm igen erős javaslatára elővettem a Tüskék és rózsák udvarát. És édes istenem, de szerettem...

Evidens volt, hogy miután új kedvencet avattam, át is evezek az Üvegtrón vizeire. Így kezdődött hát egy újabb szerelem.

Ismét egy középkorszerű fantasyvilágba kerülünk, ismét egy nagyon erős főhősnő kalandjait követhetjük nyomon. Celaena a hányattatott múltú, rengeteg borzalmat megélt orgyilkost kihúzzák a bányák rabszolgasorából, hogy egy viadalon a koronaherceg bajnoka legyen. Azonban a legvégső bajnok válhat majd csak a király bajnokává, közvetlen "jobbkezévé".

Celaena kénytelen belevágni a nagy viadalba, amely során vérszomjas, taktikus ellenfelekkel kell szembenéznie, de inkább ez, mint a rabszolgasors. Elszánja magát, hogy megnyeri a viadalt, és a négy év letelte után szabad lesz.

Azonban nem várt barátokra és szövetségesekre lel. Magában a koronahercegben, Dorianban, a kapitányban, Chaolban, aki kiképzi és edzi őt, továbbá a messziről jött hercegnőben, Nehemiában. A hidegszívű orgyilkos egyre csak azon veszi észre magát, hogy gyengéd érzelmek fűzik emberekhez, ami egykor lehetetlennek tűnt számára.

Mindeközben az üvegpalotában nagyobb veszélyek is leselkednek. Valami sorra szabdalja szét a versenyzőket, rejtélyes jelek tűnnek fel a holttestek körül, valami lappang a sötétben... Vajon ki szövetséges és ki titkon ellenség? Mennyi intrika és politikai trükközés bújhat meg a háttérben? Mi lesz, ha nem Celaena nyer?

Celaena karaktere, a veszélyes és képzett orgyilkos, erős személyiségként tündökölt a cselekmény gerincén. Sarah J. Maas ügyesen alkot erős főhősnőket. Az arrogáns, olykor öntelt stílusa egyenesen szórakoztatott, főleg mikor Chaollal vagy Doriannal pörölt. Bár néha egy kissé gyermetegnek éreztem a gondolatmenetét, a megélt tapasztalatai ellenére, mégis hihető volt a sérült lelkű lány képe.

Dorian, a koronaherceg kezdetben nem győzött meg, ám később kiderült, hogy mélyebb karakter, mint hittem. Bár apja katonát akar látni benne, ő sokkal inkább a könyvek rajongója. Nőfaló hírében áll, de amint mélyebben kezd törődni a bajnokával, a lány válik a világa középpontjává...

Chaol pedig... Nem tudom, miért, se sokkal jobban megfogott már a kezdetektől. A katona, aki csak utasításokat követ, aki felügyeli az orgyilkost, képzi őt, hogy visszanyerje az erejét... de mindezt kötelességből teszi, amíg rá nem jön, hogy Celaena különlegesebb, mint gondolta. Chaolban egyszerűen volt valami, ami miatt közelebb került a szívemhez, mint Dorian.

És igen, ez egy egyszerű szerelmi háromszögnek hangozhat így elsőre. De valahogy nem az. Én alapjáraton szeretem a szerelmi háromszögeket, de ez most valahogy különlegesebbre sikerült. Nem is ez áll a cselekmény középpontjában. Csak úgy felsejlik a háttérben, a levegőben lóg. Dorian és Chaol régi, nagyon jó barátok. És látszik, hogy bár mindkettőjüknek fontos a lány, ez így is marad. Legalábbis egyelőre.

A cselekmény tartja fenn igazán az olvasó figyelmét. Még a csendesebb fejezetekben is. Egyszerűen magához láncolt. Bár szívfájdalmam, hogy a Tüskék és rózsák udvarával ellentétben az Üvegtrón E/3 személyben íródott, így nem közvetlenül a főszereplők gondolatait olvashattam. De még ez sem zavart annyira, mint szokott.

Érzékeltem, hogy ez az első rész csupán egy hosszabb utazás kezdete, de annak elég erős volt, erős érzelmekkel telve. Már csak a karakterekért megéri folytatni, de a cselekmény alakulása sem másodrendű. Már várom, hogy több mágia legyen benne, rengeteg megválaszolatlan kérdés maradt lógva a levegőben... És csak azért is Chaolnak drukkolok.
Alig várom, hogy folytathassam.

Köszönöm szépen a könyv élményét a Könyvmolyképző Kiadónak!

Sarah J. Maas: Üvegtrón
Értékelésem: Kedvenc
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: -
Sorozat: Üvegtrón
1.) Üvegtrón
#Az orgyilkos pengéje és más történetek
Megjelent: 2012
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 544
Eredeti cím: Throne of Glass
Műfaj: fantasy, high fantasy, ifjúsági, romantikus

0 comments:

Megjegyzés küldése