5 / 100 könyv. 5% kész!

szombat, szeptember 22, 2012

Alyson Noel: Lúzerek és bálkirálynők


Az Alyson Noel által írott egykötetes Lúzerek és bálkirálynők nem ragadta el olyannyira az érdeklődésem, habár egyáltalán nem mondanám, hogy nem tetszett. A könyvnek rejtett mondandója van a gimnáziumokban meglévő klikkesedésről, a drogokról és a tinédzser kapcsolatokról. Egy nehéz olvasmány után tökéletes kikapcsolódás, hisz nyelvezete könnyű és tökéletesen érthető.

A történet pedig: Rio Jones tizenhét éves egy volt-szupermodell anyával és egy jól-kereső-ügyvéd apával. Az esős New York-ból a mindig napos Los Angeles-be költöznek, amihez egyáltalán nem fűlik Rio foga, hisz otthon kell hagyja két legjobb barátját - ugyanis Rio nem a menők táborát erősíti. Mindig visszautasítja édesanyja könyörgését, miszerint öltözködjön rendesen, de Rio sosem akar megfelelni az elvárásoknak; ő nem akar topmodell lenni, mint édesanyja. 

Vegyes érzelmekkel kezdi az iskolát Los Angeles-ben, azzal a tudattal, hogy ebben az iskolában is ő lesz a lúzer, azonban a dolgok teljesen máshogy alakultak. Ugyanis Rio Jones, a szürke kislány, új életet akar kezdeni. Megismerkedik Kristi-vel és a két gardedámjával, akik a legmenőbbek a suliban és - meglepően - Rio-val akarnak barátkozni. Rio fejest ugrik a népszerűségben, miközben azt sem veszi észre, hogy teljesen más személyiség lesz, más döntéseket hoz, akár még a rosszabbik útra és rátévedhet. A legmenőbb fiúkkal jár, a legjobb társaságokkal bulizik és olyanokra is vetemedik, amiket másik élete alatt semmiképpen sem tett volna meg. 

Eközben rajzórán összeismerkedik Jas-el, a helyes szörfössel és Mason-nel, akik pont olyanok, mint amilyen Rio volt a New Yorkban, lúzerek, de boldogok. Rio pillanatok alatt beleszeret Jas-be és nem bírja eldönteni, hogy a szerelmet vagy a népszerűséget válassza? Itt ugyanis a kettő egy helyen nem fér össze...

Könnyen olvasható, nem túlkomplikált. Olyan könyv, amit akár fél nap alatt is képes vagy elolvasni, ha van rá időd. Emellett nem is tudom, talán az tetszett benne, hogy a főszereplőnk igyekszik más lenni egy új iskolában. Mindent kipróbál, népszerű lesz - azonban a végén mégis rá kell jönnie, hogy ez nem ő és nagyon is jól végződik a kis történet. Könnyen simulnak el a problémák és megérkezik a Happy End. Mégsem vagyok oda ezért a könyvért, jó van mondandója, hisz feltűnik minden, amin egy fiatal, gimis lány áteshet: drog, pia, barátok, önértékelési problémák, szerelem... de túl átlagos és egyáltalán nem volt nagy élmény számomra. A legátlagosabb könyvek közé sorolnám, amiket ha a kezemben tartatok elolvasom, de utána el is felejtem minden egyes mozzanatát.

Alyson Noel: Lúzerek és bálkirálynők
Értékelésem: Felejthető
Borító: 5/4
Kedvenc szereplő: -
Megjelent: 2005
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 312
Eredeti cím: Art Geeks and Prom Queens
Műfaj: chick lit, ifjúsági

0 comments:

Megjegyzés küldése