5 / 100 könyv. 5% kész!

szombat, szeptember 22, 2012

J. D. Salinger: Zabhegyező



A A Szent Johanna Gimi Renijének egyik kedvenc könyvéről beszélünk.

A Zabhegyező igazi klasszikus, ami egy amerikai gimnazista életszemléletét tárja fel az olvasó előtt. Holden Caulfiled egy meg nem értett, ugyanakkor szörnyen egyedi személyiség. Negatívan és lehangolóan áll a körülötte lévő világhoz, ennek ellenére szórakoztatóan írja a kicsapása utáni napokat. 

Gondolatai egy mai kamasz érzelmeivel azonosulnak, néha úgy érzed, mintha te magad írnád a sorokat. Ha egy mélyebb és szomorúbb hangvételű könyvre vágysz, kapásból vedd a kezedbe! Holden egyénisége engem már a kezdetektől megfogott. Azt hiszem a szemléletei és a gondolatai miatt. A másik a stílusa volt, ami egyben szórakoztató és egyedi. 

Miután kirúgták a negyedik iskolájából is, Holden egymagában indul neki a nagyvilágnak, miközben eredeti célja szerint hazafelé tart, azonban a gondolatai egyre azon kattognak, hogy meg fog szökni, messze, minden idegesítő dologtól távolra. Pár mozgalmas napját meséli el ezen történetben, s végül mikor leteszed a könyvet, te magad is elgondolkozol a dolgok miértjén.

A Zabhegyező örök és nagyon elgondolkodtató olvasmány, rövid, nem terjedelmes. Azért jó, mert annak is tetszhet, aki nem szereti a klasszikusokat. A nyelvezete egyszerű, a mai kamaszok nyelvén íródott. Szerintem fel kellene venni a kötelezők listájára. Holden Caulfiled belopta magát a szívembe, egy nagyon érdekes figuráról beszélünk - nagyon megszerettem a stílusát és a gondolatmenetét. Rögtön azonosulni bírtam vele.

J. D. Salinger: Zabhegyező
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/5
Kedvenc szereplő: Holden Caulfiled
Megjelent: 1951
Kiadó: Európa Kiadó
Oldalszám: 256
Eredeti cím: The Catcher in the Rye
Műfaj: groteszk, ifjúsági, szépirodalmi

0 comments:

Megjegyzés küldése