5 / 100 könyv. 5% kész!

szombat, szeptember 22, 2012

Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe



Oscar Wilde Dorian Gray arcképe c. regénye a 19. századi Londonban játszódik. Basil Hallward festő, azonban festményeiből hiányzik valami - ezt mindig is tudta. Egészen addig, míg fel nem tűnik egy fiatal szépfiú az életében, maga Dorian Gray. A fiú amilyen naiv és felszínes, olyannyira szép is, ezért Basil megkéri, hogy üljön neki modellt. 

Miközben Basil érzi, ez lesz élete legjobb festménye, egyre inkább megkedveli a csöndes Dorian-t. Basil legjobb barátja: Lord Henry megkéri a festőt, hogy mutassa be Dorian-nak, amitől Basil eléggé óvakodik, hiszen ismeri barátját és tudja, milyen befolyással bír - még a végén elszakítja tőle az ő imádott Dorian Gray-ét. Végül vonakodva bár, de bemutatja őket egymásnak. Lord Henry valóban nagy hatással van a fiatal fiúra és aznap, mikor a festmény elkészül róla valami megváltozik a fiúban. A festmény; Dorian Gray arcképe; hihetetlen titkot hordoz magában, ami halálos is lehet magára Dorian-ra. 

Az ifjú főszereplőnk élete gyökeresen megváltozik, amint hozzákerül a saját arcképe. Szerelem, gyilkosság, barátság. Dorian Gray sok év alatt eljut az üde szépségtől egészen a sorvadásig...

A történetben a kedvenc szereplőm Lord Henry lett, azonban maga Dorian Gray a kezdetben túl felszínes volt később pedig egyre mélyebbre csúszott, így nem nyerte el a kedvenc titulusom, ennek ellenére szívesen olvastam el a regényt. Oscar Wilde tényleg zseniálisat alkotott. A regény a fiatalság-öregség dolgait szemlélteti, az emberi fajtákat, viselkedést is megismerhetjük belőle. Rájövünk, hogy a puszta szépség idővel elmúlik és öreg korunkra nem marad semmink. Azonban a műveltség nem vész el, az a mienk marad holtunkig. Figyelem! Ha elakadsz a 11. fejezetnél (hidd el, el fogsz) akkor se add fel, mert megéri továbbolvasni.

A regény kicsit nehezebb nyelvezetű és mélyebb mondanivalója van, szóval aki könnyű olvasmányra vágyik annak nem ajánlom (bevallom kicsit én is nehezen haladtam vele) De ha tengernyi időd van, akkor mindenképpen olvasd el! Lord Henry világnézete és elméletei sokszor elgondolkoztattak. Néha igazat adtam neki, néha nem értettem egyet vele, de mindenképpen érdekes személyiségnek könyveltem el őt.

Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe
Értékelésem: Tetszett
Borító: 5/4
Kedvenc szereplő: Lord Henry
Megjelent: 1890
Kiadó: Ulpius-ház
Oldalszám: 342
Eredeti cím: The Picture of Dorian Gray
Műfaj: filozofikus, szépirodalmi

0 comments:

Megjegyzés küldése